Κόμπρα (Naja)
Κοινή ονομασία δηλητηριωδών φιδιών του γένους ναΐα ή νάγια (Naja), της οικογένειας των ελαπινών, της τάξης των φολιδωτών. Γνωστότερο είδος είναι η Naja naja ή Naja tripudians, γνωστή ως διοπτροφόρος κόμπρα, η οποία σκοτώνει τα θύματά της χύνοντας το δηλητήριο με τα πίσω δόντια της άνω σιαγόνας της. Κατά την επίθεση η κόμπρα σηκώνει το μπροστινό μέρος του σώματός της και, πλαταίνοντας μερικά πλευρά, φουσκώνει τον λαιμό της σε σχήμα δίσκου ή σκούφου. Στον αυχένα της διαγράφεται τότε ένα άσπρο σχέδιο που μοιάζει με ζευγάρι γυαλιά.
Η κόμπρα, πριν επιτεθεί, ταλαντεύεται δεξιά και αριστερά, μπροστά στο θύμα της, και όταν βρεθεί σε κατάλληλη απόσταση από αυτό του επιτίθεται. Με τις ενδείξεις αυτές, η επίθεση μπορεί να προβλεφθεί, όπως ξέρουν καλά οι δαμαστές φιδιών. Η διοπτροφόρος κόμπρα, που δεν ξεπερνά τα 2 μ., απαντά συχνά στη Μυανμάρ, στην Ινδία, στις χώρες της χερσονήσου της Ινδοκίνας και στα νησιά της Σούνδης.
Υπάρχουν άλλα τρία βασικά είδη κόμπρα.
Η βασιλική κόμπρα (Ophiophagus hannah), μήκους 3-5 μ., ζει κυρίως σε δάση, από την Ταϊλάνδη μέχρι τα νησιά της Σούνδης· είναι επικίνδυνη ακόμα και για μεγάλα ζώα, γιατί το δηλητήριό της περιέχει μια ισχυρή νευροτοξίνη που επιδρά στα αναπνευστικά κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα το θύμα να πεθαίνει από αναπνευστική ανεπάρκεια. Η κόμπρα η κοινή αιγυπτιακή (Νaja haje) φουσκώνει τον λαιμό της, αλλά δεν έχει διόπτρες· μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το φίδι χρησιμοποίησε η Κλεοπάτρα για να προκαλέσει τον θάνατό της. Η κόμπρα η μελανόλευκη (Naja nigricollis), μήκους έως 2 μ., είναι κοινή στην κεντρική και νότια Αφρική και εκτοξεύει από απόσταση το δηλητήριο στα μάτια του θύματος.