Ουρομάστιγα Uromastyx
Ονομασία με την οποία χαρακτηρίζονται μερικές σαύρες της οικογένειας των αγαμιδών, της τάξης των λεπιδωτών. Τα δυο γνωστότερα είδη ο uromastix acanthinurus και ο uromastix princeps είναι διαδεδομένα αντίστοιχα στις βραχώδεις ζώνες της Σαχάρας και στα πετρώδη εδάφη της Μιτζουρτίν. Και στα δύο είδη το χρώμα του δέρματος ποικίλλει ανάλογα με το βασικό χρώμα του περιβάλλοντος. Ο πρώτος έχει μήκος περίπου 35 εκ. από τα οποία περίπου το ένα τρίτο είναι η ουρά, και επάνω στα πλάγια φέρει μεγάλα κεράτινα αιχμηρά λέπια. Στο δεύτερο, το συνολικό μήκος είναι μόνο 22 εκ. και η ουρά είναι εφοδιασμένη με αιχμηρούς σχηματισμούς, που την κάνουν να μοιάζει με ένα χονδροειδές χτένι, από το οποίο πήρε και την κοινή ονομασία κτενόουρος. Οι σαύρες αυτές, που αναπτύσσουν τη δραστηριότητα τους μόνο την ημέρα, τρέφονται σχεδόν μόνο με ξερά χόρτα και ξερά βλαστάρια. Όταν όμως δεν βρίσκουν τέτοια, κυνηγούν μικρά ζώα, ιδιαίτερα έντομα. Μερικά άλλα συγγενή είδη ζουν στο Ιράν, στη βορειοδυτική Ινδία και στην Αραβία.

ουρομάστιγα (Uromastyx)
Γένος σαυροειδών ερπετών της οικογένειας των αγαμιδών. Περιλαμβάνει περίπου 13 είδη σαυρών, τα οποία είναι εξαπλωμένα από τη βορειοδυτική έως τη νοτιοδυτική Ασία, και από την Αραβική χερσόνησο μέχρι τη Σαχάρα και τις άγονες περιοχές της Αιθιοπίας και της Σομαλίας. Το σώμα τους φέρει επικαλυπτόμενες φολίδες, οι οποίες είναι μικρότερες στην κοιλιά. Οι σαύρες αυτές χαρακτηρίζονται από την ογκώδη και μακριά, πεπλατυσμένη ουρά τους, η οποία είναι εξοπλισμένη με αιχμηρά αγκάθια και χρησιμοποιείται ως αμυντικό όπλο.
Πολλά είδη έχουν εντυπωσιακά χρώματα, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν ανάμεσα σε άτομα του ίδιου είδους, ενώ ακόμη και στο ίδιο άτομο το χρώμα ενίοτε αλλάζει, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος· όσο αυξάνει η θερμοκρασία, το χρώμα γίνεται ανοιχτότερο ή ζωηρότερο. 
Οι σαύρες αυτές είναι δραστήριες μόνο την ημέρα· συνηθίζουν μάλιστα να σκάβουν στοές μέσα στους βράχους, όπου προφυλάσσονται από τις εναλλαγές της θερμοκρασίας που παρατηρούνται στην έρημο. Τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ξερά χόρτα και ξερά βλαστάρια, ενώ όταν τα φυτά είναι δυσεύρετα, κυνηγούν μικρά ζώα, ιδιαίτερα έντομα. Ζουν κατά ομάδες καταλαμβάνοντας μεγάλες περιοχές, τις οποίες οριοθετούν τα ώριμα αρσενικά εκκρίνοντας ειδικές ουσίες.
Ωριμάζουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 4 ετών, ενώ μετά τη σύζευξη τα θηλυκά αποθέτουν από 5 μέχρι 40 αβγά, ανάλογα με το είδος και την ηλικία. 
Γνωστότερα είδη του γένους είναι τα: Uromastix acanthinurus, μήκους περίπου 35 εκ., διαδεδομένο στις βραχώδεις ζώνες της Σαχάρας· Uromastix aegyptius, που ζει στην Αίγυπτο και είναι το μεγαλύτερο είδος του γένους, φτάνοντας σε μήκος τα 70 εκ.· Uromastix ornatus, της βόρειας Αφρικής και της Αραβικής χερσονήσου, με μήκος περίπου 30 εκ. και εντυπωσιακά χρώματα. Τα ερπετά αυτά πωλούνται ως κατοικίδια, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά η διατήρησή τους σε αιχμαλωσία είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή.