Ιγκουανίδες (iguanidae)
Οικογένεια λεπιδωτών ερπετών της υπόταξης των σαυροειδών· στην ελληνική βιβλιογραφία η οικογένεια αναφέρεται επίσης με την ονομασία ιγουανίδες. Περιλαμβάνει ημερόβιες, φυτοφάγες σαύρες μέτριου μέχρι μεγάλου μεγέθους, οι οποίες ζουν κυρίως στις θερμές χώρες της Αμερικής. Μέχρι πρόσφατα περίπου 1.000 είδη ταξινομούνταν στην οικογένεια των ι.· ωστόσο, οι σύγχρονες ταξινομικές μελέτες προτείνουν τον διαχωρισμό της μεγάλης οικογένειας σε 8 μικρότερους κλάδους, έτσι ώστε στην οικογένεια των ι. να περιλαμβάνονται μόνο οι σαύρες που είναι γνωστές με την κοινή ονομασία ιγκουάνα και μέχρι σήμερα ταξινομούνταν στην υποοικογένεια των ιγκουανινών. Στην οικογένεια, με τη στενή έννοια, περιλαμβάνονται οχτώ γένη, στα οποία ταξινομούνται 35 είδη. Κυριότεροι αντιπρόσωποί της είναι τα γένη Iguana, Amblyrhynchus, Ctenosaura, Cyclura και Dipsosaurus. Ανάμεσα στα γένη που ανήκουν στην οικογένεια με την ευρύτερη έννοια είναι τα Liolaemus, Sceloporous, Leiocephalus και Anolis.
ιγκουάνα, η ανολίδα, ο σκελόπορος, ο βασιλίσκος, ο αμβλύρρυγχος, ο κωνόλαιμος, ο κτενόσαυρος, ο φρυνόσωμος, ο κυκλούριος, ο λειόλαιμος και ο λειοκέφαλος.


ιγκουάνα (Ζωολ.)
Κοινή ονομασία διάφορων ειδών σαυροειδών ερπετών της οικογένειας των ιγκουανίδων ή ιγουανιδών· ονομάζονται επίσης ιγουάνα. Τα γνήσια ι. περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους αντιπρόσωπους της οικογένειας, το μήκος των οποίων μπορεί να φτάσει τα 2 μ. μαζί με τη μακριά ουρά τους που μοιάζει με μαστίγιο. Τα ι. συναντώνται κυρίως στις θερμές περιοχές της Αμερικής, σε ποικίλα περιβάλλοντα. Είναι ημερόβια, ποικιλόθερμα ζώα και γεννούν αβγά τα οποία θάβουν στο έδαφος. Σε αντίθεση με τις περισσότερες σαύρες, τα ι. είναι φυτοφάγα και τρέφονται κυρίως με φύλλα, άνθη και καρπούς. Τα ερπετά αυτά εκτελούν συχνά εντυπωσιακές γαμήλιες ή αμυντικές επιδείξεις, ανασηκώνοντας το σώμα τους και ανεβοκατεβάζοντας βίαια το κεφάλι τους.
Τα τυπικά ι. ανήκουν στο ομώνυμο γένος Ιguana, που περιλαμβάνει τα είδη Ιguana iguana και Ιguana delicatissima· είναι διαδεδομένα στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής όπου ζουν κοντά σε ποταμούς. Το πρώτο έχει μήκος περίπου 2 μ., από τα οποία το ένα μέτρο αντιστοιχεί στην ουρά, ενώ το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 15 κιλά· το δεύτερο έχει μικρότερες διαστάσεις. Το σώμα τους καλύπτεται από φολίδες, συνήθως πράσινες προς το άνω μέρος του και κιτρινωπές προς τα κάτω. Κάτω από τον λαιμό, τα ι. αυτά φέρουν μια μεγάλη δερματική πτυχή (τραχηλιά) με μια σειρά από μικρές τριγωνικές αποφύσεις, ενώ στο μέρος της ράχης, από τον λαιμό μέχρι την ουρά, εκτείνεται μία λοφιοειδής απόφυση από πολυάριθμους λεπτούς λοβούς, που κλίνουν ελαφρά προς τα πίσω. Το στόμα τους διαθέτει ισχυρά δόντια, προσκολλημένα στο εσωτερικό της άνω και κάτω σιαγόνας. Τα μάτια τους προστατεύονται από ευκίνητα βλέφαρα. Τα πόδια τους καταλήγουν σε πέντε δάχτυλα εφοδιασμένα με νύχια, χρήσιμα για τη δενδρόβια διαβίωση των ειδών αυτών.
Τα υπόλοιπα είδη ι. είναι προσαρμοσμένα σε ποικίλους βιότοπους και συναντώνται από την έρημο μέχρι και τη θάλασσα. Το υδρόβιο ι. των νησιών Γκαλαπάγκος, για παράδειγμα, που ανήκει στο είδος Αmblyrhynchus cristatus και φτάνει σε μήκος το 1,3 μ., ζει κοντά στη θάλασσα. Τρέφεται αποκλειστικά με φύκη που φυτρώνουν σε βάθος 30 μ. ή και περισσότερο, γι’ αυτό είναι θαυμάσιος κολυμβητής και μπορεί να μείνει αρκετά λεπτά κάτω από το νερό. Το είδος Dipsosaurus dorsalis ζει στην έρημο σε στοές άλλων ζώων και τρέφεται με φρούτα και άνθη κάκτων. Το σώμα του έχει χρώμα της άμμου, με σκούρες κηλίδες και ρίγες.